Door op 1 oktober 2014

In de keuken van Groningen

clb

Gert Engelkens

Het belooft een mooie dag te worden op 25 juni. En inderdaad, als ik ’s middags vanaf het station de Groninger binnenstad binnenloop, is al menig terrasje druk bevolkt.
Hoewel ik de verleiding nauwelijks kan weerstaan om ergens een kopje koffie te bestellen, meld ik mij – zoals afgesproken – tegen 13.00 uur op het stadhuis. Hier word ik hartelijk ontvangen door de PvdA-fractie en haar voorzitter Carine Bloemhoff.
De tweede gemeente van Groningen is op bezoek bij de eerste gemeente van Groningen. Onder deze noemer kijk ik vandaag mee bij de gemeenteraadsvergadering in ‘De Stad’, zoals wij provincialen onze grote broer noemen. Even voor de duidelijkheid: mijn gemeente Oldambt  is met de herindeling per 1 januari 2010 qua inwoneraantal de tweede gemeente van de provincie geworden. Al blijft Groningen met 200.000 inwoners wel vijf keer groter dan Oldambt.  Zoals in menig andere gemeente is de PvdA-fractie ook in Groningen na de verkiezingen flink uitgedund. Al spreken ze met zes zetels nog een aardig woordje mee. De PvdA is ook vertegenwoordigd in het college van B&W, samen met de grote winnaar D66, de VVD en (toch wel verrassend) GroenLinks.

De fractie heeft een half uur voor de raadsvergadering nog een kort fractieberaad en dat blijkt geen overbodige luxe. Naast de nieuwe Zuidelijke Ringweg staat ook de Voorjaarsnota voor vandaag op het programma en komen er meer dan 50 moties aan de orde.
Om 14.00 uur neem ik plaats op de tribune, die tot mijn verbazing nog maar voor de helft gevuld is. Zou dit komen door het vroege aanvangstijdstip? In Oldambt beginnen we pas als iedereen zijn werkkleren heeft verruild voor zijn ‘zondagse pak’ en de kinderen door hun raadslidpapa of -mama naar bed zijn gebracht: 20.00 uur dus.

De lokale en provinciale pers is goed vertegenwoordigd en een paar plekken verderop ontwaar ik zowaar ook meneer Kamminga. Deze ‘stadjer’ is de bedenker van een eventuele extra afrit op de nieuwe Zuidelijke Ringweg, waarmee er een directe aansluiting tussen de Hereweg en de A28 zou moeten komen. De aansluiting moet ervoor zorgen dat de omliggende wijken minder worden belast.Cruciale vraag deze middag: wat gaat de Groninger PvdA met dit punt doen? De andere collegepartijen, GroenLinks, D66 en de VVD, hebben zich een dag eerder via de media al uitgesproken tegen de extra afrit. De PvdA zal vanmiddag in de raadszaal duidelijk maken wat ze ervan vindt.

Motie denkpauze

Wat allereerst opvalt is dat de raadsfracties zich hier houden aan de spreektijd en dat daardoor de vergadering vrij gestructureerd verloopt. Als ik – via een twitterbericht – voorstel om dit binnenkort maar eens in de Oldambtster gemeenteraad te proberen, ontstaat er al gauw een heftige discussie tussen mederaadsleden, politieke volgers en journalisten van RTV Noord en Groot Groningen. Uitkomst: liever nog vandaag dan morgen. Als de PvdA via woordvoerder Sebastiaan Ruddijs uiteindelijk laat weten dat ook de sociaaldemocraten niet voor de Kamminga-variant zijn (het plan heeft voordelen, maar voor andere straten weer nadelen en bovendien kost het héél veel geld) is er geen meerderheid en is de druk van de ketel.

Onder strakke regie (maar ook met de nodige humor) van raadsvoorzitter Ruud Vreeman worden de vele moties in stemming gebracht. Termen als ‘akoestisch gat’, ‘de Esperanto doorgang’ en een motie ‘denkpauze’ passeren nog de revue, maar de spanning is er dan echt al wel vanaf.‘Uiteindelijk’, zegt een buurman tegen mij, ‘wordt hier vandaag gesproken over een besluit dat hier niet genomen wordt’. Wat blijkt: het oordeel van de raad gaat nu naar een stuurgroep met daarin de gemeente, provincie en Rijkswaterstaat. Deze stuurgroep oordeelt later over het definitieve tracé. In het najaar neemt de minister uiteindelijk het tracébesluit. Wordt vervolgd dus!

Conclusie van deze middag: het is heerlijk om eens vanaf de zijlijn naar een andere gemeenteraad en het functioneren daarvan te kijken. Natuurlijk zijn de structuren en protocollen anders. Maar in feite is de basis hetzelfde: als gemeenteraad samen komen tot zorgvuldige en goede besluitvorming voor je inwoners.

Uit publicatie Lokaal Bestuur, Jaargang 38 nr. 10 Oktober 2014