Door op 19 februari 2017

KANSEN IN HET KRIMPGEBIED

In een grote rode dubbeldekker door de provincie toeren om jongeren te laten zien wat bevolkingskrimp met Oost-Groningen doet. Dat was het succesvolle concept van de Krimptour, die 2,5 jaar geleden werd gehouden.

In onlangs gehouden Roodtrip kreeg de Krimptour een waardig vervolg. De aandacht ging nu echter vooral naar de vele kansen die er liggen. De Roodtrip, georganiseerd door de Statenfractie, Jonge Socialisten en de PvdA afdeling Oldambt, voerde langs Oude Pekela, Winschoten en Delfzijl.

 

Oude Pekela

In Oude Pekela werd de groep verwelkomd door de Pekelder fractievoorzitter Henk Buzeman. Buzeman legde uit dat Oude Pekela bezig is met vele initiatieven die ervoor moeten zorgen dat het dorp weer een aantrekkelijke binnenstad krijgt. Dit betekent het slopen van een aantal panden in het centrum om de uitstraling en beleving te verbeteren.

 

Winschoten

In Winschoten gaf wethouder Laura Broekhuizen een rondleiding door de gerevitaliseerde binnenstad. Deelnemers waren onder de indruk van de veranderingen die hebben plaatsgevonden in het voormalige koopmansstadje. Temeer omdat de verschillen met 2,5 jaar geleden zo groot zijn.

Winschoten had in verhouding teveel vierkante meters winkelruimte. Een hoog percentage stond leeg. Verhuurders van panden bleven vasthouden aan hoge huren en daardoor was vestiging in de winkelstraat voor veel ondernemers te duur. Het centrum werd als geheel onaantrekkelijk.

 

Winkeloppervlak gesaneerd

Duizenden vierkante meters winkeloppervlak is inmiddels gesaneerd. De leegstand wordt verder teruggebracht doordat vastgoedeigenaren door de nieuwe leegstandsverordening worden gestimuleerd, snel huurders te vinden voor hun panden.

Winkeleigenaren kunnen met een goed plan een subsidie krijgen om hun gevel een beter aanzien te geven. Hier zijn al mooie voorbeelden van te zien.

 

Drukker in de winkelstraat

 

Mede dankzij het instellen van gratis parkeren is het toch weer drukker in de winkelstraat.  “En hoe meer voeten in de winkelstraat, hoe meer boodschappen er gehaald worden”.  Dat zorgt dan weer voor aantrekkende economie en werkgelegenheid.

“Maar het blijft keihard werken” aldus de wethouder. “We zijn er nog niet en de ontwikkelingen in de markt gaan gewoon door. Je ziet dat sommige ketens omvallen. Al lopen de vestigingen in Winschoten dan wel goed, de holding besluit dan toch dat die ook dicht moet. Ze gaan niet een ver afgelegen vestiging nog bevoorraden, tegen hogere kosten”.

 

Enkele successen

Winschoten heeft altijd veel eigen middenstand gehad. “Als er in zo’n familiebedrijf geen opvolging is, gaan ze ook dicht. Dat is de realiteit”.  Enkele successen zijn er wat dat betreft echter ook te vieren. “Als het resultaat van gesprekken met bijvoorbeeld een Scapino is, dat ze niet gaan sluiten na een overname, maar dat ze zelfs gaan verbouwen, dan ben ik daar erg blij mee”.

 

Herstructurering

In Delfzijl Noord werden de RoodTrippers verwelkomd door burgemeester Gerard Beukema. Op de route door Delfzijl werd al snel duidelijk dat de gemeente te maken heeft met grote herstructureringsopgaven. Tussen de wijken door zaten flinke open plekken wat het resultaat is van een verwachte groei die tot halt gebracht werd door de krimpproblematiek. De ruimtelijke ordening was ook onderdeel van het verhaal waarmee Burgemeester Beukema ons inleidde in het verhaal van Delfzijl.  Het verhaal bevatte hoogtepunten, zoals de de bloei van Delfzijl in de tweede helft van de twintigste eeuw evenals dieptepunten, zoals de aardbevingsproblematiek waar de stad mee te maken heeft.

 

De krimp zal niet gekeerd worden, maar lijdzaam afwachten is geen optie. Samenwerking tussen bestuur, ondernemers en inwoners is noodzakelijk.